Rosenhof-elev åpner egen blomsterbutikk

Huzaifa Kaddour (42) foran blomsterbutikken han har åpnet på Haslum

Før han kom til Norge, jobbet Kaddour med salg av blomster og planter i nesten 20 år i hjembyen Homs i Syria.

- Drømmen min har vært å leve av å selge blomster også i Norge, sier han mens han stryker fingrene over grener på en av stuegranene han selger i blomsterbutikken sin på Haslum.

Kaddours 150 kvadratmeter store blomsterbutikk heter Haslum Florist, og her selger han blomster og planter fra alle verdens hjørner. Under korona-stengningen i Bærum kommune klarte han å holde butikken åpen med salg av blomster via «klikk-og-hent» på nettet.

Norskkunnskaper åpner dører

Kaddour var elev ved Oslo VO Rosenhof i halvannet år fra 2017. Det siste året var han deltaker på skolens entreprenørskapskurs med forretningsdrift som tema, men hvor norskundervisningen stod sentralt.

- Først må du lære norsk. Så må du bygge et nettverk. Deretter må du lære deg norske lover og regler. Du bør også ha litt erfaring fra hjemlandet og forsøke å få enda mer erfaring her i Norge. En forretningsplan er også smart, svarer Kaddour på spørsmål om hva som måtte til for å realisere drømmen.

I Syria eide familien hans flere restauranter hvor de arrangerte brylluper og store feiringer. De drev også et blomsterdekoratørfirma, og blomsterdekorasjoner er Kaddours spesialitet.

Penger for å starte

- Du må ha penger for å åpne din egen forretning i Norge, men det er ikke lett å få startkapital når du er flyktning. Du får ikke lån i banken uten sikkerhet, sier Abdul Rahman Wazzan.

Syreren jobber i blomsterbutikken til Kaddour, og tidligere var også han deltaker på norskkurs ved Oslo VO Rosenhof. Agronomen har fem års universitetsutdanning fra Syria og hadde sin egen bedrift i hjembyen. Der solgte han sprøytemidler til bønder som hadde problemer med plantesykdommer. Han forteller at flere av kjemikaliene de brukte i Syria ikke er tillatt i Norge.

Vi spør Kaddour om han hadde startkapital med fra hjemlandet.

Kaddour svarer at familien hans riktignok hadde midler, men at det er svært vanskelig å få penger ut av Syria. Han hadde 17000 euro da han kom hit for snart syv år siden, men med kone og fem barn å forsørge var det ikke mye for å kunne starte en bedrift.

- Jeg har jobbet og spart for å realisere denne drømmen. Husleien i butikken er høy, så omsetningen må være stor for at jeg skal gå med overskudd, sier han.

Praksis var veien

Entreprenørskapskurslæreren hans fra Rosenhof som er på besøk i blomsterbutikken, lurer på om kurset i entreprenørskap var nyttig. 

- Gjennom entreprenørskapskurset fikk jeg mulighet til å selge blomster på Knud Knudsens plass på St.Hanshaugen i to sommermåneder. Dét var nyttig. Praksisplassen jeg hadde hos Floris og samarbeidet med en syrisk venn som har solgt blomster på Majorstua i 28 år, var det viktigste for meg. Jeg lærte om innkjøp, salg og kundebehandling i Norge, svarer han.

Utvalget av planter og blomster i butikken til Kaddour er imponerende, og han tilbyr blomsterleveranser til alle anledninger. Det er solskinn når en tidligere lærer fra Oslo VO Rosenhof kommer på besøk, og utenfor butikken bugner det av blomster. En fargeprakt i alle mulige sjatteringer lyser opp i gaten. Vi overøses av syrisk generøsitet i dét vi reiser med favnen full av blomster.

Tekst av Elisabeth Rodum

Huzaifa Kaddour (42) foran blomsterbutikken han har åpnet på Haslum