Å komme som ny til Norge kan være vanskelig. Vi vet fra forskning at innvandrere har økt risiko for helseplager, og at innvandrere bruker helsetjenesten mindre enn de som er født i landet.
Retten til skolehelsetjeneste er bare for elever under 20 år, og voksenopplæringen har dermed ikke rett til helsesykepleier. Mange deltakere hos oss forteller at de syns det er vanskelig å finne fram til riktig helsehjelp. Lærere vil gjerne hjelpe, men kan mangle både tid og kompetanse. Gjennom prosjekt Helseveileder vil vi skape et bindeledd mellom deltakere som trenger hjelp, og lærere som vil hjelpe.
To av våre tidligere elever, Tedros Kebede Fshaye og Zeynabou Aboubakar, er med i prosjektgruppa som erfaringskonsulenter. Realfagslærer Ann Cathrine Wammer har tidligere jobbet som sykepleier. Nå jobber hun som lærer i Osterhausgata ved vårt tilbud om videregående opplæring. I løpet av prosjektperioden på to år skal Ann Cathrine bruke 50 % av sin stilling på å være helseveileder. Som helseveileder vil hun både jobbe med kompetanseheving for lærere og deltakere, og med veiledning av deltakere slik at de kan få riktig helsehjelp.
Veiledningen er i prosjektperioden for deltakerne i Osterhausgata.
Kompetansehevingen vil foregå gjennom et undervisningsopplegg om psykisk helse som bygger på Helseetatens materiell «Sunn start» og appen «Min start». Undervisningsopplegget vil utvikles og prøves ut på Rosenhof i samarbeid med skolens deltakerråd, erfaringskonsulentene og resten av prosjektets ressurspersoner. Gjennom hele prosjektperioden vil vi jobbe for at tiltaket blir videreført.
Prosjektleder: Ingebjørg Lundevall
Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam (Prosjektnummer UTV53242)