Hovedseksjon

Ofte stilte spørsmål om videregående

Om oppstart på VGS 

Jeg vil begynne på VGS for voksne. Hvordan kan jeg søke? Slik søker du videregående for voksne.

Jeg har ikke B1 i norsk. Kan jeg gå på VGS? Ja du kan søke. Men vi anbefaler å ta ferdig dine gratis norsktimer først, for å bli så god som mulig i norsk før du starter på VGS. Da klarer du deg bedre på VGS og kan kanskje bruke kortere tid på VGS.

Jeg kan ikke begynne på skole nå. Kan jeg søke permisjon, eller stå på venteliste til neste år? Du må søke på nytt til Oslo VO Servicesenter innen fristen til neste år (Skolen gir bare foreldrepermisjon).

Jeg har fått plass på VGS, men kan ikke møte første skoledag? Du må sende en e-post til inntakskonsulent Linda Skanke: linda.skanke@osloskolen.no Hvis ikke skolen får beskjed fra deg skriftlig, mister du skoleplassen din.

Jeg har søkt VGS og fått vedtak om rett til videregående opplæring. I brevet står det at Rosenhof vil kontakte meg, men jeg har ikke hørt noe fra dere? Du vil få brev fra skolen senest 10 dager før skolestart.

Jeg har ikke fått plass. Er det noen ledige plasser? Nei. Dersom noe blir ledig, vil søkerne bli kontaktet av skolen innen fire uker etter skolestart.

Hva er forskjellen på yrkesfag og studieforberedende? Yrkesfag fører til et fagbrev og er en praktisk rettet utdanning. Den tar totalt 3, 4 eller 5 år.
Studieforberedende tar 2 år og fører til studiekompetanse. Da kan man søke høyere utdanning på universitet eller høyskole. Høyere utdanning pleier å ta 3 år eller 5 år.

Hva er forskjellen på VGS på Rosenhof og VGS på Sinsen? Rosenhof tilbyr VGS til søkere som ikke legger ved dokumentasjon på bestått B1 i søknaden, søkere med under B1 i norsk på testen (eller karakteren 2 i norsk til jul).
Studieforberedende er nesten det samme på Sinsen og Rosenhof.

Kan jeg bytte til Sinsen? Nei, det er ikke mulig å bytte etter at man har startet på VGS på Rosenhof.

Jeg har fått et vedtak med rett på VGS, men jeg har ikke fått tilbud om skoleplass. Kan jeg klage? Du kan klage. Send e-post til: postmottak@osloskolen.no Skriv i emnefeltet: Oslo VO Rosenhof, klage VGS.

 

Om praktiske ting

Jeg trenger en bekreftelse til NAV eller UDI at jeg er elev på skolen. Resepsjonen i Osterhaus'gate lager bekreftelser som elever leverer til NAV, politi, Ruter, eller andre som trenger bekreftelse. 

Hva kan rådgiver hjelpe meg med? Rådgiver kan hjelpe deg med valg av utdanning, NOKUT, Samordna Opptak, livsmestring og psykisk helse og tilrettelegging til eksamen. Rådgiver vil komme på besøk i din klasse og veilede.

Jeg trenger studentbevis. Du kan laste ned en appen Its me ID for å få studentbevis. Du logger inn med Feide og ta en selfie mot en lys bakgrunn. https://www2.itsmeid.no
Etter at du har tatt bilde, må det godkjennes. Hvis du tar bilde om kvelden eller i helgen, blir det behandlet første arbeidsdag.

Jeg har sykt barn, eller kan ikke komme på skolen. Hvem sier jeg fra til? Beskjed om sykt barn, fravær osv. skal sendes til faglærer eller kontaktlærer.

Jeg er gravid. Trenger jeg fødselspermisjon? Snakk med din kontaktlærer. Hvis du klarer å følge undervisning, trenger du kanskje ikke å søke om permisjon.

 

Om Lånekassen

Hvor mye penger kan jeg få fra Lånekassen? Du kan selv regne ut hvor mye du kan få i stipend/lån her.

Skolen har ikke godkjent min søknad til Lånekassen. Skolen har mange søknader å behandle og jobber så fort den kan. 

Er VGS for voksne fulltid? Lånekassen regner ikke VGS for voksne som fulltid, selv om du har en full timeplan. Derfor får du ikke full støtte.

Må jeg begynne å betale til Lånekassen når jeg starter på VGS? Ja det er vanlig å motta en betalingsplan fordi du ikke lenger tar utdanning på fulltid. 

Jeg klarer ikke å betale fakturaen til Lånekassen. Hva kan jeg gjøre? Du kan logge inn på Mine sider og søke om betalingsutsettelse. Etter at du er ferdig med utdanningen din, kan du også søke om å slette renter.

Når er Lånekassens frister? 15. november og 15. mars 

Jeg har spørsmål om vedtaket jeg har fått fra Lånekassen. Kundesenteret har åpent på hverdager fra 09-15 på telefonnummer: 21 49 60 00
Det er vanligvis kortest ventetid på telefon fra 09-11.
Du kan også sende en e-post fra Dine sider, da må du logge inn først.

Les mer om iformasjon om lånekassen for deltagere på grunnskolen og videregående her.

 

Om studieforberedende og studiekompetanse

Hvilke fag trenger jeg for å få studiekompetanse?

• Norsk
• Engelsk
• Naturfag
• Historie
• Samfunnsfag
• Matematikk 1P+2P

Jeg har søkt alle seks fag til studiekompetanse, men ikke fått alle fag. Hvis du trenger alle seks fag, vil disse bli fordelt over to år. Derfor har du ikke fått tilbud om alle fag dette skoleåret.

Jeg vil ha flere fag. Sjekk først timeplanen om det kolliderer. Snakk med faglærer om du burde ta realfag. Rådgiver kan deretter notere ønsker om flere fag, og vil ta kontakt dersom det blir noe ledig. Dersom du ikke hører noe fra skolen innen midten av september/desember, er det ikke noe ledig.

Jeg trenger realfag. Før du tar Matematikk R1, må du ta matematikk 1P (minst karakter 4). Før du tar kjemi, fysikk eller biologi, må du ta naturfag (minst karakter 4). Det er bare noen utdanninger som krever realfag. Snakk med din faglærer i matte eller naturfag om du bør satse på realfag. Rådgiver kan deretter notere ønsket ditt og sette deg på venteliste. Realfag tar du på Sinsen på kveldstid. 

Jeg har fått 2-årig norsk/engelsk, men vil ha 1-årig. På Rosenhof der deltakere er under B1 i norsk skriftlig, tilbyr vi bare 2-årig.

Jeg har søkt studiekompetanse og vil bytte til yrkesfag (eller omvendt). Snakk med kontaktlærer og rådgiver. 

Hvordan søker jeg om godkjenning av tidligere beståtte fag? Samordna Opptak må vurdere om fagene fra hjemlandet ditt kan godkjennes. Da må du logge inn og laste opp dokumenter på www.samordnaoptak. Det finnes også informasjon på din land-side på Samordna Opptak sine sider om hvilke realfag som godkjennes og hva karakterene fra ditt hjemland tilsvarer i det norske systemet.

 

Om yrkesfag og fagbrev

Jeg har søkt yrkesfag og vil bytte til studieforberedende. Snakk med kontaktlærer og rådgiver.

Jeg har ombestemt meg, jeg vil bytte til et annet fagbrev. Rådgiver kommer på besøk i alle FYF-klasene og sjekker at alle har søkt riktig studieprogram i yrkesfag.  

Hvordan søker jeg om godkjenning av tidligere beståtte fag? Snakk med rådgiver.

Kan jeg ta høyere utdanning selv om jeg tar yrkesfag? Ja du kan søke på påbygging (ekstra fag) når du er ferdig med fagbrev. Du søker om norsk og historie, matematikk 2PY og naturfag.

Hvor lang tid tar min yrkesutdanning? De fleste yrkesutdanningene er 2 år skole og 2 år lærling. Unntak er apotektekniker, helsesekretær og tannhelsesekretær, som er 3 år skole inkludert praksis.
Elektriker har 2,5 år i lære. Noen fagbrev under studieprogrammet “Bygg og anleggsteknikk” har 1 år skole og 3 år lærling. 

Året på Rosenhof kommer i tillegg til dette. Men du vil få mindre fag på timeplanen på skolen du overføres til.

Hvilke fellesfag trenger jeg? Samfunnskunnskap, engelsk, norsk, matte 1P, naturfag