Ukrainske flyktninger med kollektiv beskyttelse får et relativt komprimert integreringsløp, der skillet mellom norskopplæring og arbeidsrettede elementer på mange måte blir visket ut, fordi man i praksis må tenke begge deler parallelt, nesten helt fra starten av. I dette prosjektet ønsket vi derfor å utvikle en mer arbeidsrettet norskopplæring for disse deltakerne. Hovedfokuset var på hvordan vi kan gi deltakerne anledning til å øke sin kunnskap om norsk arbeidsliv, samtidig som de styrker sine norskspråklige ferdigheter.
Vår motivasjon for å søke midler til prosjektet bunnet i den krevende situasjonen med et høyt antall flyktninger, som både VO og Nav-kontorene sto i. Vi merket det særlig på at mange av de ukrainske deltakerne i norskopplæringen hos oss ikke hadde fått på plass noen avtale om praksis eller annen arbeidsrettet aktivitet, selv om de, i forhold til der de var i løpet, burde ha vært i gang med det. Vi merket det også på at mange deltakere hadde et stort behov for informasjon og veiledning, utover tilbudet fra Karriere Oslo.
Vi ønsket derfor å:
- Koble norskopplæring og arbeidsrettede aktiviteter tettere sammen, slik at de to elementene kunne understøtte hverandre og i større grad gjennomføres i kombinasjon.
- Bidra til å forsterke det totale tilbudet til deltakerne i en ekstraordinær situasjon med mottaks- og integreringstjenester under press.
I prosjektet erfarte vi at viktige suksesskriterier for å lykkes med å styrke deltakernes motivasjon for og muligheter for jobb var å tilby morsmålsstøtte, kulturtolking og brobygging, gi tydelig arbeidsrettet veiledning og informasjon om arbeidsmarkedet og norsk arbeidsliv, å organisere tilbudet som en kombinasjon av gruppebaserte aktiviteter og individuelle tilpasninger, å ta i bruk ressurser i frivillig sektor og tilrettelegge for at også deltakerne selv kan være ressurser for hverandre.
For mer informasjon og detaljer om gjennomføringen, se Veileder om arbeidsretting av norskopplæringen for ukrainske flyktninger.
Kontaktpersoner
Prosjektmedarbeider/jobbveileder: Alona Fedechko alona.fedechko@osloskolen.no
Tjenesteutvikler/prosjektleder: Linda Moe linda.moe@osloskolen.no
Avdelingsleder: Ingebjørg Lundevall ingebjorg.lundevall@osloskolen.no