Hovedseksjon

Rosenhof-deltakere starter firmaer

Salg av blomster på St.Hanshaugen

Huzaifa Kaddour (40) og Alaaddin Hsini (33) har i snart en måned solgt blomster på Knud Knudsens plass på St.Hanshaugen. De er deltakere ved entreprenørskapskurset som Oslo VO Rosenhof tilbyr, og de har lært mye om hvordan man starter sitt eget firma gjennom entreprenørskapskurset.

- Vi har tenkt at nordmenn er glad i blomster. Det er en god måte å ta kontakt med nordmenn og det har vi begynt. Naboene i området er veldig hyggelige og snille, sier Alaaddin Hsini.

Begge er flyktninger fra Syria. Kaddour har lang erfaring med blomster og planter. Han hadde 1800 oliventrær utenfor Homs før krigen brøt ut og har i mange år arbeidet med salg av oliven og olivenolje i tillegg til blomster og planter.

- Drømmen min er å leve av å selge blomster i Norge, men nå må jeg snart tenke på salg av juletrær, ler han mens han stryker hendene over bladene på de tre oliventrærne de to har for salg på St.Hanshaugen.

Hsini er utdannet regnskapsfører, og han tar seg av tallene i bedriften.

Mikrogrønt

På rom 006 i kjelleren i Dynekilgata kan dere besøke Oslo Microgreen UB frem til 6. juli. Da går kontrakten med skolen ut for Mamoun Dowek (44). Han har spesialisert seg på produksjon av sunne småplanter som dyrkes i vann.

- Jeg er agronom og opptatt av å dyrke sunn og miljøvennlig mat fri for kjemiske stoffer, sier Dowek.

Hjemme i Syria og senere i eksil, var han i mange år ansvarlig for vitenskapelige forsøk med plantevernmidler, gjødsel og frø. Han har mer enn 12 års erfaring i arbeid med plantesykdommer.

- Jeg har fått en avtale med et cateringfirma her i Oslo for levering av mikrogrønne planter dyrket i vann. De brukes for å pynte og gi en bedre smak til lekre matretter, sier Mamoun.

 

Ferskpresset juice

Lurer dere på hvem som solgte ferskpresset juice i skolekantina gjennom våren?

Det var Robiel Negasi (24) fra Eritrea, som sammen med Kozimjon Akmatov (24) fra Usbekistan og Ammar Alhendi (27) fra Syria forsøkte seg på denne forretningsidéen blant elever på skolen.

Læreren ved kurset, Elisabeth Rodum (54), synes at de skulle ha gjennomført en bedre markedsundersøkelse før de satte i gang med salget. 15 kroner for et glass juice var nok for dyrt for våre elever. Salget ble ikke større.

Alhendi gjennomførte imidlertid en markedsundersøkelse hvor han spurte nær 100 personer rundt om i Oslo om de kunne tenke seg å kjøpe olivenolje fra palestinske bønder. Svarene var positive.

Nå har Alhendi startet opp sitt eget firma og planlegger import av kjeks fra Bulgaria. Med på laget har han Akmatov som har gode kontakter for import av nøtter fra hjemlandet. Negasi har mer enn nok med fast jobb ved Circle K.

Syriske kaker

Det siste firmaet består av Yasser Alokla (42), Ahmad Adel Dokhy (27) og Mohamad Khalili (28). Forretningsidéen deres var salg av syriske kaker til innvandrerforretninger i Oslo.

Daglig leder i firmaet er Alokla, som er utdannet konditor og spesialist på syriske søtsaker. Heldig for ham, men uheldig for firmaet, fikk han fast jobb hos Samson bakeri i vår. Da ble det vanskelig for firmaet å produsere, selv om Rosenhof stilte skolekjøkkenet i Trondheimsveien til deres disposisjon. Alokla er likevel på kurset så ofte han kan, selv om lange nattevakter i bakeriet gjør det vanskelig.

Læring – ikke næring

Entreprenørskapskurset er «læring og ikke næring». Det betyr at det viktigste ikke er å tjene penger, men å lære av alt man gjør gjennom kurset; både oppturer og nedturer.

Av de fire firmaene går tre videre. Deltakerne har lært å starte, drifte og også å avslutte et firma. De har hatt 12 timer ordinær norskundervisning med norsklærer Marte Tiller og 12 timer entreprenørskap hver uke.

- Vi har lært mye norsk. Mange spesielle ord om å starte et firma, sier Dowek og legger til:

- «Brønnøysundregistrene», for eksempel. Et veldig vanskelig ord, men viktig å vite for oss som vil drive «business».

Har du lyst til å delta på neste års kurs i entreprenørskap?

Send en e-post til elisabeth.rodum@osloskolen.no