Hovedseksjon

Vaksinering av deltagere og ansatte ved Oslo VO Rosenhof

Ingrid Hedin fra Bydel Grünerløkka

Maryan Abdirahman Mahammed og Ingrid Hedin fra vaksinesenteret i Bydel Grünerløkka tilbød drop-in-vaksine. I tillegg var Ida Barbala og Ingborg Rygg fra Helseetaten (Faggruppe for migrasjonshelse) til stede.

Helseetaten bruker sitt nettverk til å kontakte flerspråklig helsepersonell som bidrar på dialogmøter. Mandag 13.desember ble det avholdt dialogmøter om koronavaksine på ulike språk. Rega Aberra (sykepleier fra Face2Face) deltok på dialogmøte på tigrinja via Teams, Nabil Karah (PhD i medisinske fag) deltok på dialogmøte på arabisk og Maryan Abdirahman Mahammed (fra vaksinesenteret bydel Grünerløkka) deltok på dialogmøte på somali. Det var 27 deltagere som ble vaksinert på mandagen.

Maryan Abdirahman Mahammed Bydel grunerløkka 2.jpg

Foto: Maryan Abdirahman Mahammed var med på dialogmøte på somali.

I 2020 og 2021 har hovedfokuset til Faggruppe for migrasjonshelse vært å nå ut med informasjon der folk er. Voksenopplæringen er et av stedene Helseetaten fokuserer på for å nå ut med informasjon til innvandrere og mennesker med lav norskkunnskap.

Ingeborg fortalte om en deltager som var alenemor med tre små barn. Hun hadde forsøkt å få vaksine via et drop-in-tilbud. Men det var lang kø og hun hadde fått beskjed om å komme tilbake på et annet tidspunkt. Det var ikke mulig for henne å komme tilbake på det tidspunktet. Hun har vært mye engstelig. Hun var veldig takknemlig for å få tilbud om vaksine på skolen.

Ida Barbala.jpg

Foto: Ida Barbala fra Faggruppe for migrasjonshelse

Ida var veldig fornøyd med oppmøte. Det tyder på at det har vært god informasjon til deltagerne fra skolen i forkant og et godt samarbeid mellom skolen og vaksinesenteret. De håper å komme tilbake til skolen i begynnelsen av neste år.

Nabil Karah (til høyre på bildet under) som deltok på dialogmøte på arabisk og engelsk var også tilgjengelig som tolk i løpet av drop-in-tilbudet. Han bistod blant annet Mohamad Almghizil (til venstre på bildet under) som hadde behov for tolk da han skulle vaksineres.

Mohamad Almghizil og Nabil Karah.jpg

Nabil har master i medisinsk biologi og PhD i medisinske fag. Han synes det er underlig at de fleste stoler på leger når de har fysiske smerter, men ikke når det gjelder vaksiner. Han foreslår at grunnen kan være at folk føler seg presset til å ta vaksine. Han synes det er positivt at norske myndigheter forsøker å skape tillit og forståelse mellom dem og vaksineskeptikerne. Nabil forteller at i dialogmøtene er det ikke hans oppgave å beordre noen til å ta vaksine. Hans oppgave er å fortelle hva vaksine er, og gjennom dialog formidle at det er viktig å ta vaksine. Han understreker at folk er smarte. De trenger, fakta, dialog og mulighet til egen refleksjon.

Tirsdag 14.desember ble det avholdt dialogmøte om koronavaksine på engelsk. Mandagen var det kun deltagere som ble vaksinert, og kun dose 1 og 2 som ble tilbudt. På grunn av endringene i de overordnede føringene åpnet vaksinesenteret, med godkjenning fra bydelsoverlege for at følgende kunne få dose 3 på tirsdagen:
- deltagere over 45 år som hadde tatt 2 dose for mer enn 4,5 måneder siden
- ansatte som hadde tatt 2 dose for mer enn 4,5 måneder siden
Dette var mulig å organisere fordi Faggruppe for helsemigrasjon og Vaksinesenteret fra bydel Grünerløkka uansett var på skolen for å vaksinere deltagere og de hadde med seg mange vaksinedoser. Tirsdagen ble over 20 deltagere vaksinert, i tillegg ble flere ansatte fra skolen og omkringliggende barnehager vaksiner.

Er du i tvil om du ønsker å ta koronavaksine eller ikke?

De vaksinerte:
- Smittes sjeldnere
- Legges sjeldnere inn på sykehus
- Trenger sjeldnere intensiv- og respiratorbehandling
- Skrives raskere ut fra sykehus hvis de først havner der
- Har lavere risiko for alvorlig sykdom og død som følge av korona
- Smitter sjeldnere videre enn de uvaksinerte. Dette ser vi ikke bare i Norge – tall fra flere andre land viser det samme.

Det er lurt å takke ja til vaksinen. 

Les mer om koronavaksine på ulike språk på FHI sine nettsider.

Oslo kommune ved Faggruppe for migrasjonshelse har i samarbeid med den norsk-somalisk nettavisen NorSom News og Radio Latin-Amerika laget en video, hvor Dr. Ayan svarer på spørsmål om koronavaksinen.